Kategoriler
Güncel Başlıklar
Randevu
Powered by Bookly — WordPress Booking Plugin
Satranç Boksu adında oldukça eğlenceli ve aynı zamanda ilginç bir spor branşı ile tanışmak ister misiniz? Beden ve akıl gücünün net olarak test edildiği bu spor branşında rakibinizi yenmek için her ikisine de ihtiyacınız var. Her geçen gün popülerliği artan bu ilgi çekici sporun detaylarına gelin birlikte bakalım.
Satranç boksu, satranç ve boks sporunun bir araya gelmesi ile meydana gelen fiziksel güç, zeka, cesaret ve strateji yetenekleri gerektiren mükemmel bir spor branşıdır. Satranç boksörleri bu sporun felsefesini bir hayatta kalma mücadelesi olarak ifade ediyor. Bu sporda başarılı olmak için sadece çok iyi boksör veya sadece çok satranç oyuncusu olmanız yeterli olmaz. Başarılı olmak için her iki sporu da dengeli bir şekilde götürebiliyor olmanız oldukça önemlidir. Satranç boksu maçlarında, boks raundunda bir adrenalin patlaması yaşarsınız ve nabzınız 160’ın üzerine çıkar. Ardından bir anda kendinizi satranç masasının başında hamle düşünürken bulursunuz. Hemen sakinleşip hata yapmadan rakibinizi bu kez masada yenmeye çalışırsınız. Eğlenceli sporlar arasında yer alan satranç boksunun profesyonel müsabakalarına katılabilmeniz için 17 ile 35 yaş arasında olmanız ve herhangi bir sağlık probleminizin olmaması gerekir. Ayrıca en az 50 defa amatör olarak yakın dövüş veya boks müsabakası yapmış olmanız da önemlidir. Satranç için kriter ise minimum 1800 Elo (Uluslararası Kuvvet Derecesi) puanlı bir oyuncu olmanızdır. Amatör olarak bu sporu yapmak için ise herhangi bir kısıtlama yoktur.
Satranç boksu müsabakaları 5 raunt boks ve 6 raunt satranç olmak üzere toplamda 11 raunttan oluşur. Maç satranç raundu ile başlar ve boks raundu ile devam eder. Rauntlar birbiri ardına yapılmaya devam edilir. Satranç rauntları 4 dakika, boks rauntları ise 3 dakika oynanır. Bir satranç boksu mücadelesi toplam 39 dakika sürer. Her raunt arasında hazırlık için 1 dakika ara verilir. Satranç boksunda amaç art arda yapılan satranç ve boks rauntlarında rakibi şah mat veya nakavt ederek oyunu bitirmektir. Müsabakaların boks bölümünde de satranç bölümünde de rakibinizi yenerek maçı bitirebilirsiniz. Satranç raundunda sürenin bitmesi halinde de oyunu kaybedersiniz. Eğer satranç maçı berabere sonuçlanırsa boksta daha yüksek puan alan maçı kazanır. Ancak her iki branşta da beraberlik söz konusu olduğunda satrançta siyah taşla oynayan sporcu maçı kazanmış sayılır. İlginç sporlar arasında yer alan satranç boksunun Türkiye’deki ilk turnuvası 2019 yılının Mart ayında düzenlemiş ve hızlı bir şekilde federasyonlaşmayı başarmıştır.
Hem gücünüzü hem zekanızı kullandığınız bir spor yapmak istiyorsanız satranç boksuna başlamayı düşünebilirsiniz.
WhatsApp Destek Hattı